Lumen, lux og referansetall

Som kjent fra vår forrige blogg, sier lumen-tallet lite om den opplevde lysstyrken. Det er det antall lux på en angitt avstand som forteller oss. Ulike lamper har forskjellige teknikker for å skape det beste lysbildet. Maxtel-lamper har en teknologi de kaller Magic Lens, som er en patentert måte å kaste så mye lys som mulig i den retningen man ønsker lyset.

Som et eksempel kan man tenke seg en lampe som lyser med 10.000 lumen. Dersom lampen er rundstrålende uten reflektor, vil dette lyset fordele seg likt 360 grader rundt hele lampen.

10.000/360 = 27,8 lumen per grad, rundt hele lampen. Dersom vi regner at lyskasterne foran bilen sprer lyset 82 grader foran bilen, vil denne lampen kaste 27,8 lumen * 82 = 2214 lumen i kjøreretningen. Klarer man å sende alt lyset tilbake via reflektorene, slik at 10.000 lumen reflekteres over de 82 gradene i forrige regnestykke, kan man dele 10.000/82 grader = 122 lumen per grad.

Tenker man seg at lyset blir likt fordelt, og man ønsker et kjørelys innenfor 20 grader i bilens kjøreretning, vil man med lampen i forrige regnestykke ha 122lm*20= 2440 lumen som sendes i ønsket retning.

Tidligere var referansetallet viktig, da det ikke var lov til å montere mer lys enn det som tilsvarte et referansetall på 100. Referansetallet på 100 er egentlig 100% av maks tillatt lysstyrke, som var satt til 480 lux på en gitt avstand. Fra 1. oktober 2018 er ikke dette lenger en begrensning for fjernlys på en bil.

For å gjøre det litt enklere, innførte man et krav om referansetall på alle lykter som lovlig kunne monteres på en bil. Eksempelvis har en lykt merket med referanse 17,5, 17,5% av total tillatt lux. Kravet var at den totale referansen på en bil ikke skulle overskride 100. Man måtte da legge til ekstralysets referansetall med bilens originale referanse. En normal bil hadde gjerne en referanse på rundt 60.

Monteres to lykter med referanse 17,5, blir den totale referansen på 95, altså innenfor kravet.

Det fine med referansetallet er at det fortsatt kan benyttes for å si noe om hvor mye lys som faktisk sendes inn i kjørebanen, da det er en referanse som er basert på et lux-mål. Lux er som kjent refleksjonen tilbake fra det opplyste objektet, eksempelvis veibanen. 

Ulike lamper har ulike egenskaper, hensikten med denne bloggen er å synliggjøre at lumen-tallet sier lite om hvor mye lys som kastes i ønsket retning. Det sier bare noe om hvor kraftig lyskilden er. Den sikreste måten å se hvordan en lampe presterer, er å se på det oppgitte lysbildet for den enkelte lampen. Her kan du se hvor mye lux lampen sender over en gitt strekning, og i hvilke retninger. 

Når Maxtel snakker om Magic Lens, snakker de om hvordan man kan sende så mye lys som mulig i ønsket retning, og på den måten øke refleksjonen fra veibanen. Lux beskriver derfor det reelle lyset man oppfatter.

Magic Lens handler om å fokusere lyset i samme retning, for på denne måten øke lux-tallet og den opplevde lysrefleksjonen. Som man kan se fra bildene under, har Maxtel en spesiell reflektor- og linseutforming, som gjør at vesentlig mer lys går i den ønskede retningen. Tradisjonelle lamper sprer lyset mer enn lamper med Magic lens. Maxtel hevder at deres teknologi gir hele 20% mer lys enn tradisjonelle LED-lamper. Se Maxtel lamper med Magic Lens 


Legg i gjeng en kommentar

Translation missing: nb.blogs.comments.moderated