Hvordan vi måler LED lys og hva betyr egentlig Kelvin, LUX og Lumen
LED-revolusjonen har gjort at vi ikke lenger bare spør etter wattstyrken på lyspæren. Nå er det lumen, Lux, kelvinverdi og mye mer. Her er en liten veiledning i jungelen av begreper knyttet til belysning.
Candela
Candela (cd), på latin betyr ordet stearinlys. Som måleenhet tilsvarer 1 candela omtrent lysstyrken fra et brennende stearinlys.
Lumen
Lumen definerer hvor mye lys som strømmer ut fra lyskilden, eksempelvis lampen. Denne måleenheten erstatter det vi tidligere benyttet for glødelamper når vi snakket om hvor mange watt en glødelampe lyser. Dette handler altså ikke om hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut fra en lyskilde i alle retninger.
Lumen er definert som lysmengden som ett stearinlys lyser inne i en kule som er to meter i diameter, og hvor lyskilden står i midten.
Lux
Lux sier ikke hvor mye en lampe lyser, men er en betegnelse for belysningsstyrke. Dette forteller hvor mye lys som faller på en flate. Lux er lumen per kvadratmeter, og angir hvor opplyst en flate er, f.eks. arbeidsområdet eller veien. Øyet ser ikke belysningsstyrken, men hvor mye lys som reflekteres fra eksempelvis veien.
Det vi snakker om er luminans, eller lystetthet, som er en funksjon av belysningsstyrken og hvor mye lys som reflekteres fra overflaten. Det er en enorm forskjell i luminansen fra det reflekterte sollyset, om det er hvit snø eller svart asfalt. Enheten er den samme som lux, som er lumen per kvadratmeter.
Når lampen sier at den kan lyse 1 lux til eksempelvis 400 meter, tilsvarer det lyset av et stearinlys på omtrent én meters avstand. En lysstyrke på 0,25 lux, som mange lamper oppgis med, er som vi da skjønner ganske lite lys.
Noen eksempler på på belysningsstyrke:
- En gråværsdag = 1000lux
- En flott solskinnsdag = 100 000lux
- Måneskinn <1lux
- Arbeidsbelysning = 200-500lux
- Butikkbelysning = 1000-2000lux
Kelvinverdi
Lystemperaturen er blitt viktig for å angi lysfargen på LED-lys. Definisjonen er basert på fargen på en jernklump etterhvert som den varmes opp. Jern starter med en svart/mørk farge, og blir mer og mer hvitglødende jo høyere temperaturen blir. I Europa foretrekker vi det vi kaller varmt lys i lamper og lys innendørs. Det vil si den litt rødlige fargen som jern gløder med på 2700 grader kelvin eller litt over. Altså den typiske glødelampen. For billamper foretrekker vi mye høyere temperatur, og over 6000 grader kelvin er vanlig. Da er jernet for lengst smeltet, og vi må forestille oss en smelte som gløder.
Lysutbytte
Glødelamper hadde et lysutbytte på litt under 15 lumen/watt. Halogenpærer ligger 30 til 40 prosent høyere. LED-pærer ligger en god del høyere, og kan nærme seg 150 lumen/watt. Her vil også armatur og optikk trekke ned totalen, som vanligvis havner mellom 100 og 120 lumen/watt. Det er ventet at hvite lysdioder vil forbedre lysutbyttet mye i årene fremover, og en dobling er innen rekkevidde.
Legg i gjeng en kommentar